ASKA.rs: Odgovor koji zanima sve trudnice: Kako odabrati neinvazivni prenatalni test koji je najbolji za vas?

aska_rs

Sve više trudnica se odlučuje da uradi neinvazivni prenatalni test kako bi bezbrižno iznele trudnoću. ASKA je razgovarala sa dr Nicolas Stephanou, direktorom prodaje NIPD Genetics (VERACITY prenatalni test).

Sa druge strane mnogo je rasterećujuće kada znate da će analize trajati svega nekoliko minuta koliko je potrebno da izvadite krv. Tako zaborave na sve one ubode iglom u stomak, a znaju da će rezultati da pokažu pravo stanje bebe.

Ipak, danas na tržištu ima mnogo ovakvih testova, pa smo neretko imali priliku da čujemo trudnice kako ne znaju koji da odaberu i koji bi bio najbolji za njih.

Jedan od najmlađih neinvazivnih prenatalnih testova je Veracity by Premium Genetics, a nas je zanimalo da li je i koje promene doneo na tržištu, ako bismo uporedili sa testovima starije generacije. Zato nam je Nikolas Stefanou, direktor NIPD Genetics, na slikovit način objasnio kako funkcionišu ovakvi testovi.

– Ovaj test je napravljen tako da bude precizniji od starijih testova. Daću vam jedan primer: Ja poželim da vas fotografišem, a vi stojite sa još hiljadu ljudi. Ako napravim jednu panoramsku fotografiju, složićete se da je teško pronaći vas na istoj. Veracity vas neće tražiti u toj fotografiji, nego će vam se približiti i fotografisaće samo vas 400 puta. Dakle, ovaj test obeležava specifične ljudske gene i analizira ih nekoliko puta kako bi test bio verodostojan – objašnjava Stefanou.

Prošlog meseca je zvanično predstavljen i VERAgene test. Kako navodi Stefanou, mnogo je precizniji u odnosu na ostale.

– Obični neinvazivni prenatalni testovi utvrđuju anomalije u slučaju nedostatka jednog hromozoma ili kada postoji jedan hromozom više. Ono što VERAgene radi je preciznije, odnosno
ovaj test ispituje jedan nukleotid koji je drugačiji, a to je mutacija. Pored toga obuhvata sve ono što je u sastavu Veracity testa, uključujući i 50 monogenskih poremećaja – kaže Stefanou.

O tome koliko je važno da se baš ovakvi testovi urade u prenatalnom dobu, da li postoji mogućnost da postanu dijagnostička metoda kao i koliko su neivazivni prenatalni testovi generalno zastupljeni u odnosu na konvencionalne prenatalne testove, saznajte u našem video prilogu: