„POSLE DVE DECENIJE BORBE DOBILI SU DETE!“

posle-dve-decenije-borbe-dobili-su-dete

Dr Ana Jeremić pogođena pričom jednog para postala je embrilog i to jedan od 10 NAJBOLJIH NA SVETU

Srbija ima stručnjake iz različitih oblasti medicine na svetskom glasu, ali kad se u medicinsku elitu svrsta neko mlad, na početku karijere, i to iz oblasti u kojoj , možda, i ne možemo da pariramo najboljim centrima, onda je to uspeh za respekt.

Pohvale je ovoga puta zaslužila dr Ana Jeremić, klinički embriolog. Ona se na redovnom godišnjem testiranju embriologa, koje je u Beču organizovalo Evropsko društvo za ljudsku reprodukciju i embriologiju, svrstala među pet odsto najboljih embriologa sveta, pišu Novosti.

Doktorka Ana, koja je i prvi sertifikovani klinički embriolog u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ na Odeljenju za vantelesnu oplodnju, među 300 rangiranih embriologa iz svih krajeva sveta pozicionirala se na 10. mesto. Prilikom rangiranja u Beču obavljeno je sveobuhvatno testiranje znanja i veština o najsavremenijim metodologijama i tehnikama u svetu vantelesne oplodnje.

To Anin uspeh čini još većim, s obzirom na to da značajan deo metoda i tehnologije u ovoj oblasti u Srbiji, iz ekonomskih razloga, još nema primenu. To, naravno, podiže i rejting GAK „Narodni front“ među klinikama za vantelesnu oplodnju u svetu, pišu „Novosti“.

– Odmah po objavljivanju rang-liste usledile su ponude iz drugih centara širom sveta – kaže dr Ana Jeremić.

– Mnogi su očekivali da ću primamljive ponude iz velikih svetskih centara prihvatiti bez razmišljanja. Ali, mene je entuzijazam ljudi koji Srbiju ubrzano menjaju nabolje, u svim sferama društva, motivisao da i ja dam svoj doprinos. Napredak koji naša zemlja ostvaruje u mnogim sferama društva razlog je zbog kojeg zasada želim da ostanem u Srbiji i pomognem u borbi protiv bele kuge – kaže ova mlada doktorka.

Anin entuzijazam je prepoznat u Klinici u kojoj radi od prošle godine. Za sve ideje, kaže, dobila je podršku profesora Željka Mikovića, direktora Klinike. Sada u ovoj ustanovi može da se uradi više postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje i da se pomogne većem broju pacijenata koji su ranije, zbog malog kapaciteta, morali ovu proceduru da obave u nekoj od privatnih klinika.

Još prilikom odabira studija, Ana je imala želju da se bavi embriologijom, koja je tada, pre 17 godina, u Srbiji bila na samom početku.

– Primer iz moje okoline, kada je jedan par u ranim četrdesetim godinama, posle dve decenije pokušaja i borbe za potomstvo, zahvaljujući vantelesnoj oplodnji dobio svoje prvo dete, i njihova radost i sreća zbog toga, probudile su kod mene želju da se bavim ovim poslom i pomognem onima koji žarko žele potomstvo, a ne mogu da postanu roditelji na prirodan način – priča doktorka Ana.

Posle diplomiranja, do dolaska u GAK „Narodni front“, Ana je išla na više obuka u inostranstvo, a upisala je i doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bila je u turskom lancu klinika „Adžibadem“, u Švajcarskoj kod čuvenog kliničkog embriologa Marka van den Berga…

– Uvek sam bila primljena veoma profesionalno i svaki trenutak proveden tamo imao je za cilj samo jedno: prenošenje što više znanja i veština – objašnjava doktorka ANa.

– Nije postojala razlika u tretmanu zaposlenih embriologa na inostranim klinikama i npr. mene koja sam na obuci. Sve je usmereno na što bolju obuku i što bolje rezultate. Najveća razlika u odnosu na našu zemlju je, nažalost, u uslovima rada, ali vidim da država i ovde sada mnogo ulaže u opremanje bolnica.

Usavršavanje u svetu je skupo, našim lekarima i klinikama koje bi ih slale, kako doktorka Ana kaže, gotovo nedostižno. Sedam dana obuke u Cirihu, recimo, košta 5.000 švajcarskih franaka. Na to treba dodati i troškove putovanja i života tamo. A za bolju obuku lekarima je potrebno minimum dva meseca boravka tamo.

Umesto biologa

Do Aninog dolaska u GAK „Narodni front“ poslove embriologa obavljali su biolozi.

– U radu odeljenja za vantelesnu oplodnju klinički embriolog obavlja, možda, i najznačajniju ulogu – objašnjava dr Ana.

– Važan je individualni pristup svakom pacijentu. Danas postoji mnogo metoda u polju vantelesne oplodnje i treba odabrati najbolju za konkretnog pacijenta.

Ne odustajte

Svakom paru koji u GAK „Narodni front“ dođe na vantelesnu oplodnju, doktorka Ana Jeremić je podrška:

– Znam da nije lako, ali vredi pokušati i dati sve od sebe. Medicina je napredovala, mogućnosti su zaista velike. Pokušajte, ne odustajte. Država je omogućila besplatne pokušaje, sada je sve na vama. Vredi boriti se.

Izvor: Novosti, Blic; foto – privatna arhiva