Uz razgovor i edukaciju: Premium Genetics i Aska poklonili neinvazivni prenatalni test uz predavanje dr Mime Fazlagić na Festivalu zdravlja

Uz_razgovor_i_edukaciju

Počekom oktobra je u Beogradu održan tradicionalni Festival zdravlja, a u saradnji sa Premium Genetics prenatalni test by Premium Genetics mnogobrojnoj publici se obratila dr Mima Fazlagić, kako bi zainteresovanima približila pojam neinvazivnih prenatalnih testova.

U pitanju su testovi koji se rade u prenatalnom dobu, od 10 nedelje trudnoće. Najnovija generacija ovih testova omogućila je ispitivanje na 50 metaboličkih poremećaja i bolesti. Ono što je još jedna pogodnost jeste da mogu i očevi da se testiraju.

Invazivni testovi su podrazumevali da se trudnica bode iglom u stomak, kako bi se uzeo uzorak potreban za analizu. Zahvaljujući napretku medicine, sada je potrebno da se budućoj mami izvadi krv, što je brzo i bezbolno.

Neinvazivni prenatalni test pruža informacije o zdravlju hromozoma bebe u trudnoći, na potpuno bezbedan i siguran način. Daunov sindrom je najčešća genetička nepravilnost, ali se rađaju i deca sa Edvardovim, Patau ili Tarner sindromom. To su različiti poremećaji na DNK lancu bebe koji uzrokuju rađanje deteta sa posebnim potrebama.

Nakon predavanja i velikog broja pitanja koje su zainteresovane gošće postavljale dr Mimi Fazlagić, Aska i Premium Genetics prenatalni test su odlučili da poklone jedan neinvazivni prenatalni test.

Srećna dobitnica je Biljana Konjicija koja je u 12. nedelji trudnoće.

Mi joj želimo da dobije najbolje moguće rezultate!

Izvor: www.aska.rs