ČUDO NAUKE DOSTUPNO U SRBIJI: REVOLUCIONARNI PRENATALNI TEST KOJI ANALIZIRA I 50 MONOGENETSKIH BOLESTI

EVOLUCIONARNI PRENATALNI TEST

Kompanija Premium Genetics iz Novog Sada je na tržište Srbije donela neinvazivni prenatalni test najnovije generacije – VERACITY, a u septembru je predstavila i VERAgene – najobuhvatniji neinvazivni prenatalni test na svetu, koji pored analize aneuploidija i mikrodelecija, nudi i prenatalnu analizu na 50 monogenetskih bolesti, jedini na svetskom tržištu

klijent1
premiumgenetics-logo

Neinvazivni prenatalni testovi su već nekoliko godina prisutni na tržištu Srbije i sve više trudnica se odlučuje da na ovaj način proveri genetsko zdravlje svoje bebe. Ova skrining metoda u potpunosti zamenjuje invazivne procedure poput amniocenteze, i veoma pouzdano daje odgovore na pitanja koja muče sve buduće majke. Iako su se neinvazivni prenatalni testovi ranije preporučivali samo trudnicama starijim od 35 godine, u zadnje vreme se savetuju apsolutno svim budućim majkama. Statistički podaci govore da su veći procenat dece sa Daunovim sindromom rodile upravo trudnice mlađe od 35 godina. S obzirom na rizike koje nosi amniocenteza, neinvazivni prenatalni testovi dobijaju sve veće poverenje trudnica, bez obzira na još uvek relativno visoke cene.

Renomirana kompanija Premium Genetics je, posle VERACITY neinvazivnog prenatalno testa 3. generacije, predstavila i revolucionarni jedinstveni test VERAgene.

  • VERAgene je najobuhvatniji prenatalni test, zaista jedinstven na svetskom tržištu. Ovo je prenatalni test koji paralelno iz uzorka majčine venske krvi i bukalnog brisa biološkog oca bebe analizira 8 aneuploidija, 4 mikrodeleciona sindroma, detektuje pol bebe i vrši analizu na 50 monogenskih metaboličkih bolesti – od cistične fibroze, beta talasemije, srpaste anemije, policistične bolesti bubrega, kongenitalnih anomalija, bolesti povezanih sa odstupanjem u razvoju, do bolesti povezanih sa gubitkom vida i sluha. Ovo je veoma važna vest, jer ne postoji ni jedan drugi prenatalni test, niti ultrazvučni ili biohemijski markeri, kojima doktor može da utvrdi postojanje jedne od ovih 50 monogenskih bolesti. Kumulativni rizik na neko od genetskih stanja koje analizira VERAgene je 1:100, te se ovaj test preporučuje zaista svakoj trudnici – kažu u kompaniji Premium Genetics.

Klinička studija je pokazala da je preciznost testa VERAgene više od 99%, te se može smatrati najpouzdanijim skrining testom na tržištu. U slučaju da VERAgene test bude pozitivan na bilo koje od genetskih stanja, kompanija Premium Genetics obezbeđuje besplatnu amniocentezu, kako bi se potvrdio nalaz skrining testa.

Izvor: Premium Genetics